Top

Maak u los van het prosumententarief

Nu tijdelijk verkrijgbaar met aantrekkelijke premie van de Vlaamse regering!

Is het prosumententarief voor u ook een doorn in het oog, en wilt u af van de betaling hiervan? Door toepassing van de SOLARWATT MyReserve + EnergyManager Pro, kunt u de betaling van de prosumententaks stopzetten.

Als particuliere eigenaar van zonnepanelen heeft u tegenwoordig twee opties als het gaat om de afrekening van uw zonnestroom.  De eerste optie is hierbij de manier waarop dit waarschijnlijk nu bij u gebeurt. U betaalt het prosumententarief op basis van uw omvormercapaciteit en voor de zonnestroom die u aan het net levert, ontvangt u hetzelfde tarief als wat u zelf betaalt voor de afname van stroom.

SOLARWATT MyReserve
Lees meer

Hier is nu een tweede optie bijgekomen, waarbij u het prosumententarief niet langer betaalt. U laat uw bestaande elektriciteitsmeter vervangen door een digitale meter en combineert deze met de toepassing van een thuisbatterij. De opgewekte stroom die u normaal zou terugleveren, wordt tijdelijk opgeslagen in de thuisbatterij en kunt u later gebruiken op het moment dat u stroom nodig heeft.  Hierdoor beperkt u de hoeveelheid stroom die u teruglevert enorm. Voor de stroom die u afneemt van het net, betaalt u vervolgens enkel het distributienettarief.

Premie op thuisbatterijen

Als u dit jaar kiest voor de toepassing van een batterij kunt u bovendien gebruik maken van de subsidie op thuisbatterijen die nu tijdelijk beschikbaar is gesteld vanuit de Vlaamse regering, vanuit een voorstel van minister van Energie Lydia Peeters.

Per geïnstalleerde kilowattuur is een premie van € 250,00 euro beschikbaar, tot een maximum van € 3200,00. Bij een MyReserve opgebouwd uit 3 Packs [7,2 kWh], betekent dit dat u voor de thuisbatterij een subsidie van € 1800,00 kunt ontvangen.

Let wel op, want op is op. Er is een budget van € 5 miljoen vrijgemaakt, wat overeenkomt met  ongeveer 2500 thuisbatterijen. Het is dus raadzaam om niet te lang te wachten en nu te profiteren.

Ga voor onafhankelijkheid met een thuisbatterij

Door toepassing van een thuisbatterij zal het eigenverbruik van de stroom die uw zonnepanelen opwekken, sterk toenemen. Dit is afhankelijk van het aantal zonnepanelen, de grootte van de thuisbatterij en uw verbruik. De verhouding hiertussen bepaalt of uw zelfconsumptie stijgt tussen de 55 en 85%. Hoe meer zonnestroom u zelf verbruikt, hoe minder stroom u aan hoeft te kopen bij uw energieleverancier.

U zult met een thuisbatterij altijd een aansluiting op het elektriciteitsnet moeten behouden, om de winter te kunnen overbruggen. Maar door uw stroombehoefte zoveel mogelijk uit zonnepanelen te halen, hebben toekomstige elektriciteitsprijsstijgingen een minimaal effect op uw energierekening.

De afgelopen jaren zijn er vanuit de politiek veel aanpassingen doorgevoerd die een negatief effect hebben gehad op uw investering in zonnepanelen. Door uw stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken en zo min mogelijk stroom van het net af te halen, hebben toekomstige regelingen een minimaal financieel effect op uw investering.

De afgelopen jaren zijn er vanuit de politiek veel aanpassingen doorgevoerd die een negatief effect hebben gehad op uw investering in zonnepanelen. Door uw stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken en zo min mogelijk stroom van het net af te halen, hebben toekomstige regelingen een minimaal financieel effect op uw investering.

Welke optie is voor mijn situatie financieel het meest interessant?

Prosumententarief óf digitale meter + thuisbatterij?

Welk financieel effect de toepassing van een thuisbatterij op uw situatie gaat hebben is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is van belang hoeveel zonnepanelen u heeft, hoeveel stroom u verbruikt en hoe groot de capaciteit van uw batterij is. Maar ook de verhouding tussen stroomopwekking en stroomvraag en ook de momenten waarop u stroom verbruikt hebben invloed. Bent u overdag vaak thuis, houdt u rekening met dag- en nachtarieven, of schakelt u apparatuur om uw zelfconsumptie te optimaliseren?

Er is dan ook geen algemene uitspraak te doen of de toepassing van een thuisbatterij in uw situatie financieel voordeel biedt. Dit is echter wel goed te bepalen, nadat inzicht in uw persoonlijke situatie is verkregen.

Uw SOLARWATT dealer informeert u graag over het financieel voordeel dat in uw situatie te behalen is.

Neem contact op